Stichtingsbasis Radiomuseum Luzern

ID: 137294
Stichtingsbasis Radiomuseum Luzern 
27.Mar.07 22:12
7310

Dirk Taekels (B)
Moderator
Articles: 46
Count of Thanks: 18
Dirk Taekels

 

De originele wettelijke bindende versie is in het Duits en kunt u vinden op :

 http://www.radiomuseum.org/forum/stiftungsunterlagen.html





Stichtingsbasis Radiomuseum Luzern

 

Zelden, maar toch, uiten leden de wens, om iets over de “Stiftung Radiomuseum Luzern” (Stichting Radiomuseum Luzern) ter ervaren (mee te krijgen – op te steken).  De belangrijkste oorkonden van deze stichting vindt u verder in deze tekst .

 

Principieel is de stichting ofwel een schenking van vermogende personen, meestal voor humanitaire of van algemeen nut dienende doelen, ofwel van een stichting die door een instituut (instelling) opgericht is via een oprichtingsakte. Volgend uittreksel komt uit het grote Meyers-lexicon:”Uitzonderlijk vermogen, dat in overeenstemming met de wil van de stichter, zelfstandig bekleed en besteed als vordering voor een bepaald doel gebruikt wordt … de rechtsbevoegde private stichting ontstaat door een rechtshandelingsdaad van de stichter en naar vrij oordeel van de verstrekkende staatsvergunning. 
De stichting staat bovendien onder een verregaand toezicht van de staat.”

 

Natuurlijk bestaan er ook staatsstichtingen of door de staat ondersteunde stichtingen. Dat is bij de Stichting Radiomuseum Luzern natuurlijk niet het geval. De stichting heeft tot op heden (tot nu toe) geen weldoener. De stichting is opgericht, om de verzameling (in het bijzonder Zwitserse apparaten uit de jaren ’20) en Radiomuseum.org mee te helpen te overleven.

 

RMorg behoort juridisch (rechtskundig) gezien tot de stichting, ook wanneer ik de meeste uitgaven betaal. Leden van de non-profit organisatie Radiomuseum.org zijn geen lid van de stichting, maar personen die als geregistreerde gebruikers Rmorg aanmelden – ze hebben bepaalde (welomschreven en vastgelegde) rechten en plichten.  Deze kan men op de aanmeldingspagina bekijken. Een Rmorg-gebruiker, respectievelijk een “geregistreerde gebruiker” (kort: lid) is te allen tijde (altijd) vrij, om van zijn rechten en plichten af te zien – onafhankelijk daarvan, of het de stichting financieel goed of slecht gaat.  Het verplicht tot niets.



Openbare oorkonde over de oprichting van de Stichting Radiomuseum Luzern

 

Ondergetekende notaris van het kanton Luzern, De Heer Dr. Jurist Jörg Schwarz, Zinggentorstraat 4, 6000 Luzern 10, verklaart (stelt onderstaande akte op):

 

De Heer Ernst Erb, geboren op 20 mei 1936, van Basel en Gelterkinden, woonachtig in 6356 Rigi-Kaltbad, Bärenzinzelweg verklaart:

 

1.      Ik richt onder de naam “Stichting Radiomuseum Luzern” een stichting op in de zin van Artikel 80 ff. ZGB.

 

2.      Ik wijd de stichting als volgt toe:

 

  1. een verzameling met oude radio’s, buizen, oude radiotoebehoren en oude technische apparaten in overeenstemming met bijgaande inventaris met 1040 posities (bijlage I)
  2. oude vakliteratuur conform literatuurlijst in “Radio’s van gisteren”
  3. 100.000,- Zwitserse Franken
  4. 37 vitrinekasten

 

3.      De stichting heeft als doel de instandhouding en uitbreiding van de verzameling radio’s, buizen, oude radiotoebehoren en oude technische apparaten alsook de creatie van een publieke toegang tot deze verzameling

 

4.      betreffende de organisatie, zetel en concretere omschrijving van het doel stelt de stichtingsraad een reglement op

 

5.      Als eerste leden van stichtingsraad stel ik volgende personen aan:

 

  1. Ernst Erb, geboren op 20 mei 1936, van Basel en Gelterkinden, Bärenzinzelweg, 6356 Rigi-Kaltbad
  2. Kathrin Seiler, geboren op 20 maart 1959, van Leimiswil, Büttenhalde 20, 6006 Luzern
  3. Thomas Tschümperlin, geboren op 11 februari 1956, von Schwyz, Zinggentorstraat 4, 6006 Luzern
  4. Karl-Heinz Kratz, gediplomeerd ingenieur, Duits staatsburger, Böcklinstraat 4, 60956 Frankfurt (Duitsland)
  5. Christian Scheidegger, geboren op 20 april 1964, van Sumiswald, Oberseeburg 43, 6006 Luzern

 

6.      De stichting wordt voor onbepaalde duur opgericht.  Indien de ontbinding van de stichting onafwendbaar is, wordt de declaratie door de bedrijfsleider van de stichting uitgevoerd.  In geval van ontbinding moet het vermogen van de stichting aan een ander belastingvrij instituut met soortgelijke of gelijksoortige doelstelling geschonken worden.  Een teruggave van het vermogen aan de stichter is uitgesloten.

 

7.De betreffende oorkonde wordt in vijf exemplaren opgemaakt:

 

1 exemplaar voor de stichter

1 exemplaar voor het handelsregisterambt

1 exemplaar voor de controledienst

1 exemplaar voor de stichting

1 exemplaar voor de notaris

 

Luzern, 10 december 1999

 

De stichter (oprichter) Ernst Erb

 

Bijlage I : Inventarislijst

 

Getuigschrift

 

De dienstdoende notaris (die de akte opstelt) van het kanton Luzern getuigt, dat hij betreffende oorkonde voorgelezen heeft aan de oorkondepartij, dat deze hem vanuit de oorkondepartij de wil geuit werd en dat de oorkondepartij de oorkonde in zijn aanwezigheid ondertekend heeft.

 

Luzern, 10 december 1999

Protocolnummer: 99/87

 

De notaris.



Reglement van de Stichting Radiomuseum Luzern

 

gesteund op het stichtingsstatuut stelt de stichtingsraad volgend reglement op:

 

I.                   Doel van de stichting

 

Artikel 1 - Doel

 

De stichting heeft als doel de instandhouding en de uitbreiding van de verzameling van oude radio’s, buizen en oude technische apparaten alsook de creatie van een openbare (publiekelijke) toegang tot deze verzameling.

 

Artikel 2 – Bezigheden

 

De stichting probeert haar doel in het bijzonder door volgende bezigheden te bereiken:

 

  1. onderhoud van de bestaande verzameling
  2. aankoop van overige radio’s, buizen en apparaten voor opname in (als uitbreiding van) de bestaande verzameling
  3. vormgeving van een tentoonstelling, die openstaat voor de buitenwereld (het publiek)
  4. financiële ondersteuning van publicaties in het kader van het doel van de stichting (vb. publicaties over de verzameling, oude radiotechnologie enz), in het bijzonder op het internet met organisatorische bevordering van verzamelaars, organisaties en musea
  5. oprichten en aansporen van een internationaal portaal voor liefhebbers van oude radio’s, alsook radio-onderdelen en communicatiemiddelen vóór de tijd van de radio

 

II.                Zetel van de stichting

 

Artikel 3 –Zetel

 

De (hoofd)zetel van de stichting bevindt zich in Luzern, Seeburgstraat 18

 

III.             Organisatie

 

Artikel 4 – Orgaan

 

Het enige orgaan van de stichting is een stichtingsraad van minstens vijf en hoogstens zeven leden, waaronder zich indien mogelijk een lid bevindt van de vereniging Verkehrsausweis der Schweiz en één of meerdere leden van de stichtersfamilie

 

Artikel 5 – Constitueren en bedrijfsleiding

 

De stichtingsraad constitueert zichzelf.  De raad benoemt een voorzitster of voorzitter, een vice-voorzitster of vice-voorzitter en geeft één persoon de taak, die niet tot de stichtingsraad moet behoren, tot de bedrijfsleiding.

 

Artikel 6 - Ondertekeningsrechtvaardiging

 

De voorzitster/voorzitter bezit de rechtsbindende handtekening voor de stichtingsraad, alsook de vice-voorzitster/vice-voorzitter samen met twee en verdere leden van de stichtingsraad samen met twee met de voorzitster/voorzitter of met de vice-voorzitster/vice-voorzitter.

 

Artikel 7 – Benoeming van de stichtingsraad

 

De respectievelijke leden benoemen nieuwe leden van de stichtingsraad door middel van besluit, steeds voor een ambstduur van twee jaar.  Herverkiezing is mogelijk.

 

IV.              Taken van de stichtingsraad

 

Artikel 8 – Algemeen

 

De stichtingsraad ressorteert onder de hoogste bedrijfsleiding van de stichtingsraad.  De raad kan de bedrijfsleiding of enkele opdrachten overdragen aan een bedrijfsleider of bedrijfsleidster.

 

Artikel 9 – Bezigheden

 

In het kader van het doel van de stichting stelt de stichtingsraad bindend vast welke bezigheden ondernomen worden

 

Artikel 10 – Taakverdeling

 

De stichtingsraad is in het kader van het betreffende reglement bevoegd, het verwerken van speciale opdrachten aan enkele personen of instellingen te delegeren.  De delegatie (afvaardiging) ontheft hen niet van de verantwoordelijkheid voor de zorgvuldige bedrijfsleiding van de stichting.

 

Artikel 11 – Belegging van vermogen van de stichting

 

De stichtingsraad beslist over de aard van de belegging van vermogen van de stichting.  De raad houdt zich daarbij aan de gebruikelijke strategieën met verstandige opdeling van de stichtingsreserve in geldbeleggingen, obligaties, aandelen, enz.

 

Artikel 12 – Beschikbare middelen

 

Voor de realisatie van het vooropgestelde doel staan principieel de vermogensopbrengsten ter beschikking.  Zover deze niet voldoen, mag ook het vermogen van stichting gebruikt worden.

 

Artikel 13 – Bedrijfsadministratie

 

Ieder kalenderjaar wordt een financieel verslag met jaarrekening opgesteld.  De stichtingsraad keurt verslag en jaarrekening goed.

 

V.                 Zittingen van de stichtingsraad

 

Artikel 14 – Zittingen

 

De stichtingsraad komt op uitnodiging samen met de persoon belast met de bedrijfsleiding, zo dikwijls als nodig voor de zaken, maar minstens één maal per jaar.

 

Artikel 15 – Uitnodiging

 

De uitnodiging moet de agenda van de te behandelen onderwerpen bevatten en moet minstens dertig dagen vóór de zitting aan de stichtingsraden gestuurd worden.

 

Artikel 16 – Mogelijkheid tot bijeenroeping (convocatie)

 

Iedere stichtingsraad is bevoegd, bij de met de bedrijfsleiding toevertrouwde persoon, een voorstel tot een zitting van de stichtingsraad, in te dienen (te verlangen).  De gewenste zitting moet binnen de veertig dagen na het indienen van de vraag uitgevoerd worden.

 

Artikel 17 – Mogelijkheid tot besluitvorming

 

De stichtingsraad heeft de mogelijkheid tot besluitvorming, als minstens de helft van de leden aanwezig is.  Bij gebrek aan mogelijkheid tot besluitvorming kan onder toezicht van artikel 15 tot een tweede stichtingsraadzitting opgeroepen worden, die ten vroegste zestig dagen na de eerste zitting mag plaatsvinden.  Bij deze tweede zitting kan tot besluitvorming overgegaan worden zonder aanwezigheidsquorum.

 

Artikel 18 – Stemming

 

De stichtingsraad neemt beslissingen bij meerderheid van stemmen.  Bij gelijkheid van stemmen heeft de voorzitster/voorzitter de eindbeslissing.

 

Artikel 19 – Besluitprotocol (notulen)

 

Over de onderhandelingen van de stichtingsraad worden notulen bijgehouden, die door de voorzitster/voorzitter samen met de vice-voorzitster/vice-voorzitter of met de bedrijfsleider ondertekend worden.  Het protocol van de zitting van de stichtingsraad moet binnen de dertig dagen na de zitting schriftelijk aan de leden meegedeeld worden en naar aanleiding van de volgende zitting ingewilligd worden.

 

Artikel 20 – Circulatiebesluiten

 

De besluiten van de stichtingsraad kunnen op de circulatieweg plaatsvinden door middel van eenvoudige meerderheid van stemmen.  Bij gelijkheid van stemmen moet de zaak behandeld worden in een zitting.  Iedere stichtingsraad heeft het recht de behandeling van de zaak in een zitting te eisen.

 

VI.              Besluitvorming

 

Artikel 21 – Goedkeuring

 

Het betreffende reglement werd door de stichtingsraad naar aanleiding van de zitting op 10 december 1999 goedgekeurd en in sindsdien in werking (in kracht getreden).

 

Luzern, 10 december 1999

 

De voorzitter van de stichtingsraad

Ernst Erb

 

De vice-voorzitster van de stichtingsraad

Kathrin Seiler


Handelsregister van het kanton Luzern – Hoofdregister

 

Firmanummer: CH – 100.7.023.247-4

Rechtsnatuur (soort vereniging): stichting

Inschrijving: 22.12.1999

Royering

Overgedragen van .. naar

 

Alle inschrijvingsgegevens

 

Naam: Stichting Radiomuseum Luzern

Hoofdzetel: Luzern

Controledienst: Stadsraad Luzern

Adres: Seeburgstraat 18 – 6006 Luzern

Doel: de instandhouding en uitbreiding van de verzameling radio’s, buizen, oude radiotoebehoren
en oude technische apparaten alsook de creatie van een publieke toegang tot deze verzameling

Aantekeningen, meldingen betreffende de overname van activa en passiva

Organisatie: stichtingsraad

Reglement: 10.12.1999

Oorkondedatum: 10.12.1999

Bijkantoor – bijkantoor – bijkantoor – bijkantoor

 

Zei

Ref.

TB-nr

TB-datum

SHAB

SHAB-datum

Pagina

REN

1

5411

22.12.1999

253

28.12.199

8814

REN

2

569

03.02.2000

28

09.02.2000

902

 

Persoonlijke gegevens

Functie

Handtekenrecht

Erb, Ernst, van Basel en Gelterkinden, in Weggis

Voorzitter en bedrijfsleider

collectieve handtekening met z’n tweeën

Seiler, Kathrin, van Leimiswil, in Luzern

Vice-Voorzitster

collectieve handtekening met z’n tweeën

Tschümperlin, Thomas, van Schwyz, in Luzern

lid

collectieve handtekening met z’n tweeën met de voorzitter en bedrijfsleider of de vice-voorzitster

Scheidegger, Christian, van Sumiswald, in Luzern

lid

collectieve handtekening met z’n tweeën met de voorzitter en bedrijfsleider of de vice-voorzitster

Kratz, Karl-Heinz, duits staats-burger, in Frankfurt am Main (D)

lid

collectieve handtekening met z’n tweeën met de voorzitter en bedrijfsleider of de vice-voorzitster

 

Luzern, 05.04.2006 11:57

 

Voor waar bekrachtigd op 5 april 2006 – Handelsregisterambt van het kanton Luzern

 

Dit uittreksel heeft zonder de naaststaande origineelverklaring geen geldigheid. Op uitzonderlijke vraag kan ook een uittreksel opgesteld worden, dat alleen maar alle momenteel geldende gegevens bevat.

 

To thank the Author because you find the post helpful or well done.