Nieuwe modellen ingeven - Handleiding

ID: 144300
Nieuwe modellen ingeven - Handleiding 
08.Jul.07 22:41
6445

Dirk Taekels (B)
Moderator
Articles: 46
Count of Thanks: 10
Dirk Taekels

Nieuwe modellen ingeven – Handleiding

 

Bij het ingeven van nieuwe modellen dient men de volgende richtlijnen te volgen , zodoende de toestand van onze kaartenbak (kaartsysteem) te verbeteren en niet vertroebelen.

 

In de volgende tekst vindt u een korte handleiding.

 

Gelieve te klikken op het blauwe Infoteken, als u een model vanaf de Modelpagina (datablad) wil veranderen of vervolledigen, of een model vanaf de link “nieuw aanbrengen” op de zoekpagina (HP) nieuwe voorstellen. Opdat u bij het invoeren van een nieuw model (en inhoudelijk ook voor veranderingen) de handleiding voor u kunt leggen, hebben we hier de belangrijkste punten nog eens op een rij gezet.  Men kan ook de blauwe Infoknop met Ctrl/P respectievelijk Strg/P afprinten.

 

Gelieve uw aanvraag (request) te funderen.  Zie onderste veld.  Uw melding en betreffende behandeling plant u via bevestiging met de link “Administration” op de zoekpagina.

 

Modelbenaming:

Neem de velden voor naam en typenummer in acht (nooit serienummer).  Het naamveld kan vrij lang worden.  Fabrikanten horen daar slechts in gegronde uitzonderingsgevallen in – merken evenmin – hou u aan het bestaande modelstramien.

 

Modelnummer:

In het bijzonder in de USA gebruikt men verbindingstekens (zonder spatie ertussen).  Dat kan men ook voor Europa, alleen zoekrobots zoals Google zoeken heel precies.  Zo zullen we onze modelnummers op beide manieren voorstellen: AB123GW (AB 123 GW).  De haakjes spelen bij Google geen rol, de afstand echter wel.  Wanneer men dus het modelnummer tussen haakjes niet gebruikt, vindt men bij Google AB 123 GW met AB123GW NIET – en omgekeerd.

 

Varianten

Maximaal 7 tekens en werkelijk enkel, om een variant van een helemaal dezelfde modelbenaming te onderscheiden.  Naar varianten kan men niet zoeken.  Dit veld zou eigenlijk alleen maar zaken bevatten zoals “oud”/”nieuw” of “var1”/”var2”/”var3”.

 

Voorbeeld Philips:

Een bepaalde tijd heeft Philips de eigenlijke modelbenamingen voor het publiek met een tweedelige bijlage bijgevoegd. 
We schrijven deze met een verbindingsteken meteen aan het modelnummer vast – niet als variant.  Bij een modelbestelling kan men daar het officieel onderscheiden.

Algemeen geldt:

De typische zaak voor een variant is een model, dat dezelfde firma voor enkele jaren op dezelfde manier benoemd heeft of een model dat binnen enkele jaren met dezelfde naam verder gebruikt wordt, maar dat langs binnen- of buitenkant veranderd werd.

 

Jaar

Het scheidingsteken verschijnt automatisch.  Het veld “Twijfel” dient enkel voor vraagtekens (?=twijfel, ??=ongewis) en voor uitroepingstekens, als men helemaal zeker denkt te zijn – en als er toch nog andere meningen zijn.

 

ZF/IF Freq

 

Alleen voor AM = maximaal 4 tekens; kHz schrijft het systeem er zelf bij.

Alleen bij een nieuw voorstel is het voor AM/FM ook als volgt mogelijk: 455/10700.

 

NF-niveau(s)

Aantal NF-niveaus 1-delig.  Bij normale buizen-Superhets niet vermelden, als (normaal) 2.  Is meer voor oude toestellen (vóór WW2: 2e Wereldoorlog) en eventueel transistortoestellen respectievelijk bij modernere buis- (of lamp) toestellen niet 2.

 

Bijvoegsel

Gelieve het keuzeveld na te kijken

 

Aantal kringen

Aantal van de op elkaar afgestemde kringen voor AM, die voor de ontvangst van de betreffende selectie van betekenis zijn.  Bij Superhets tellen we de oscillator in overeenstemming met (conform) internationale norm erbij.  Een “standaardsuper” heeft zo 6 kringen (2 afstembaar, 4ZF), een preniveau super met normale ZF (ongeacht met of zonder actief preniveau).  Zie ook bandfilter in HF-kring.

 

Golfbereik

Selectieveld

 

Speler en Special

Kies dit als het model bijvoorbeeld met platenspeler en/of bandrecorder enz. uitgerust is.  Special dient bijvoorbeeld bij draadfunk (telefoonradio).

 

Bedrijfsaard (soort)

Selecteer dit hier eveneens.

 

Volt

Zonder “V” of “Volt”, want dit wordt er automatisch aan toegevoegd.

Schuin streepje “/” betekent slechts 2 spanningen, verbindingsstreepje – betekent meerdere (van-tot).

Men kan nu meer als 8 plaatsen gebruiken.  Aldus is het beter, alle spanningen aan te geven, bijvoorbeeld 110, 127, 150, 220, 240 of: (4 x 1.5 AA); 115, 220, 240.

 

LS-diameter

In cm niet in mm! – geen invoer bij ovale LS!  Daarna maateenheid (schaaleenheid) selecteren = nodig.

 

Luidspreker Watt

Zelden bekend.  Voorbeelden worden getoond.

 

Materiaal

Selectieveld bedienen, wanneer bekend.

 

Vorm

Selectieveld – neem de subkeuzes in acht zoals bijvoorbeeld “met toetsen”.

 

Afmetingen (BHT) in mm.:

Maak gebruik van de keuze mm/inch! (BHD= breedte, hoogte, diepte)

 

Aantal buizen:

Het aantal buizen bevat magische ogen, regelbuizen, gelijkrichters. De ballastbuizen  (stroom- of spanningsbegrenzer respectievelijk – regelaar (regulator) enz) worden NIET geteld maar wel
in de buizenlijst geplaatst.

 

Buizenlijst

Spatie (ruimte) tussen de buizen – als scheiding, geen komma’s enz.

Bij de buizenbenaming GEEN spatie.  Voorbeeld: UX 201A = correct UX201A.

Volgorde: van antenne naar LS.

http://www.radiomuseum.org/modelup_tubelist_de_static.html”target=”_blank

Enkel hier de opgesomde buizen ingeven – of nieuwe buis aan de buizen-admin melden, geen tekst e.d.  Dat hoort thuis in “interne bemerkingen”.  Ook (niet getelde) ballastbuizen invoeren en (getelde) beeldbuizen.  Magische ogen altijd op vijfde buizenpositie.  Voorbeeld: ECH11 EBF11 ECL11 Tr.Gl. EM11.  Uitzondering: als “or” (=of) de volgorde door elkaar haalt of er geen vijf begrippen ervoor heeft.  Eventueel volgen de overige de eerste.  De uitdrukking “of” heeft slechts betrekking op de voorafgaande of volgende buis.

 

Transistoraantal

Geef met -1 (min 1) aan, dat het om een transistortoestel gaat, als u het aantal transistoren niet kent – ook bij hybriden.  Enkel het aantal transistoren, niet het aantal IC’s – maar beide en dioden onder bemerkingen ingeven, als het voor u niet te moeilijk is . Bedankt.

 

Bemerkingen

U kunt in dit veld lange beschrijvingen plaatsen.  Een nieuwe regel bekomt u door <br/> in te toetsen en een nieuw hoofdstuk met <br/><br/>.  Hoe meer bemerkingtekst het model bezit, des te meer is het model interessant voor lezers en zoekrobots . A.u.b. geen romans schrijven, maar feiten weergeven, eventueel met regelscheiding voorstellen.

Aangiften inbrengen, maar ook in een apart veld voor interne nota “bronvermelding / motivering” schrijven, opdat de Admin uw invoer kan beoordelen – in het bijzonder als u buizen invoert, die het systeem nog niet bevat.

Vaak vinden we bemerkingen in de “interne notas” in plaats van op de “juiste” externe bemerkingen. 
Dat gaat dan aan de lezers voorbij, om welke reden we dat dan wel eens voor onze rekening nemen. 
Dan moeten echter drie admin’s eraan werken, wat het opnemen (van de gegevens) onnodig vertraagt.
En: Gelieve modellen uit Engelstalige gebieden met Engelse uitdrukkingen in “Bemerkingen” in te vullen, en indien mogelijk respectievelijk in de taal van het betreffende land EN in het Engels.  Bedankt.

 

Hoe we de speciale toestellen kunnen behandelen ziet u hier als voorbeeld Microfoon.

Jammer genoeg gaat het hier om nog niet ondervonden praktijkervaring, omdat ons een actieve microfoon-kenner ontbreekt.

 

Nettogewicht:

Indien bekend – of u het kan/wil wegen.

 

Oorspronkelijke prijs:

NIET de gezamelijke prijs en enkel de hele munteenheden; toenmalige munt(soort) ingeven.

 

Gelieve ALTIJD bronnen weer te geven.

Daarvoor heeft u volgende velden:

 

Herkomst van de gegevens:

Uw naam wordt automatisch weergegeven en hoort daar niet thuis.  Ook “Eigen verzameling” is hier niet gewenst.  Hier geeft u namen van derden in, indien u de gegevens van iemand anders gekregen heeft.

Gelieve dan voor- en achternaam alsook woonplaats in te vullen.

 

Catalogusbewijs:

Selectielijst

 

Schemabewijs:

Selectielijst

 

Literatuurbewijs:

Selectielijst.  is dezelfde als bij catalogusbewijs, opdat men twee verschillende werken kan invoeren.

 

Literatuurbewijs:bijvoegsel:

Bij periodiek jaar/nummer (pagina) of bij pagina’s uit een boek (+B = afbeelding, A = aangifte, S = schakeling).  Het veld verschijnt na het literatuurbewijs.  U kan hier echter ook artikels in eigen woorden weergeven, die in de selectie niet voorkomen.  We nemen enkel de belangrijkste werken op, die herhaaldelijk genoemd worden (meer dan 50 keer), anders wordt de lijst te lang (inclusief de talen!).

 

Literatuur/schema:

Opdat men nog een overig werk kan aanmelden – of een tweede schema-werk (USA).

 

Literatuur/schema bijvoegsel:

Net zoals literatuurbewijs bijvoegsel behandelbaar.  Komt na literatuur/schema te staan.

 

Bij langere teksten via de link “Info over het model ingeven” als aparte forumtekst, indien het model bevestigd werd.  Eerst na de bevestiging door twee admins kan u ook afbeeldingen en schakelschemas (in)laden enz.  Deze procedure beschermt ons een beetje tegen valse aangiften – hopelijk doeltreffend.  De gefundeerde waarheid begint echter bij uzelf, vermits de admins slechts beperkte kennis kunnen bezitten.

 

Maak het de admins gemakkelijk, want het geeft hen meer werk, als hogervermelde punten niet in acht genomen worden.  De reactie kan conform (overeenkomstig) zijn, als u deze punten niet in overweging neemt, wat echter begrijpelijk is !

 

Zorg ervoor dat wij geen inventaris opstellen, maar een naslagwerk.

1.

Indien in bekende literatuur herhaaldelijk fouten voorkomen, zullen we daar nota van nemen, om niet te pas en te onpas verbeteringen te moeten aanbrengen.

2.

Indien het over nooit geproduceerde modellenprospectussen gaat of eventueel andere documenten bestaan, zullen we deze modellen aanvoeren en in dit geval in het veld met bemerkingen funderen, opdat zulke modellen niet (ongegrond) als “bestaand” in de nieuwe aanmelding verschijnen.

3.

We moeten opletten dat ook beginners onze ingevoerde gegevens begrijpen.

4.

Internetbronnen gelden enkel als bijgevoegde informatie, want deze zijn niet consistent en vaak foutief.  Alleen in zeer gegronde gevallen maken we een link naar vreemde internetpagina’s, omdat nogal veel dode links voorkomen.  We maken wel een uitzondering voor een linkuitwisseling, die we zelfs willen steunen (bevorderen), als het om leden gaat.

 

Dit artikel werd gepubliceerd op 18 september 2006 om 15:36 door Ernst Erb.
neue modelle eingeben - anleitung

To thank the Author because you find the post helpful or well done.