Funkstation FK-50

Manufacturer / Brand:  Funkwerk Leipzig, VEB, - vorm. Körting-Radio (Ostd.)
Year: 1950–1960 Category: Commercial Transmitter & Receiver (TRX not Amateur)
Main principle Transceiver; ZF/IF 470 kHz
Wave bands Short Wave (SW only)
Power type and voltage Storage Battery for all (e.g. for car radios and amateur radios) / 6; 12; 24 Volt
Loudspeaker - For headphones or amp.
from Radiomuseum.org Model: Funkstation FK-50 - Funkwerk Leipzig, VEB, - vorm.
Material Metal case
Shape Boatanchor (heavy military or commercial set >20 kg).

Funkstation FK 50: militärisch eingesetzte Funkstation bestehend aus separatem Sender. Empfänger, Schaltpult, Antennanabstimmgerät und Umformern.

Empfänger EK IV L (Landversion, im Gehäuse) resp. EK IV S (See-Version, zum Einschub ins Rack): Einfachsuperhet mit HF-Vorstufe, Frequenzbereich 175 kHz - 12 MHz (in 6 Bereichen), geeicht in FW (Fixwellen, 1 FW = 25 kHz), Betriebsarten Telephonie AM (A3), Telegraphie tönend (A2), Telegraphie CW (A1), Bandbreite 2 - 6 kHz.

Sender SK 50 L (Landversion, im Gehäuse) resp. SK 50 S (See-Version, im Rack): dreistufiger Sender, Endstufenröhre P50, Frequenzbereich 1 - 10 MHz (in 6 Bereichen), Ausgangsleistung  Telegraphie CW (A1) 50 / 10 Watt, Telephonie AM (A3) 12,5 Watt. Der Anschluss einer Leistungsendstufe mit 500 W war vorgesehen, diese wurde aber nur in wenigen Exemplaren gebaut.

Antennenabstimmgerät AA FK 50 L resp. AA FK 50 S

Schaltpult: zur Bedienung der Funkstation.

Stromversorgung: zwei Empfängerumformer, zwei Senderumformer

Antennenmaterial: 4 m Stabantenne im Fahrzeug, 10 resp. 12 m Kurbelmast.

Varianten:

• FK 50 L: zum Einsatz auf dem Kraftfahrzeug Robur K-30 resp. fest installiert, Betrieb von der Fahrzeugbatterie, erst später mittels Netzteil vom 220 V - Netz
  • FK 50 S: zum Einsatz auf See, Geräte im Rack, eingebautes Netzspeisegerät.

Wireless station FK 50: military wireless station consisting of separate receiver, transmitter, antenna tuning unit and rotary converters.

Receiver EK IV L (land version, in separate cabinets) or EK IV S (sea version, in rack): single conversion receiver, frequency range 175 kHz - 12 MHz (in 6 bands), dial markings in FW ("fixed waves", 1 FW = 25 kHz), operation modes telephony AM (A3), telegraphy (A2), telegraphy CW (A1), bandwidth 2 - 6 kHz.

Transmitter SK 50 L (land version, in separate cabinets) or SK 50 S (sea version, in  rack): three stage transmitter, output valve P50, frequency range 1 - 10 MHz (in 6 bands), output power telegraphy CW (A1) 50 / 10 Watts, telephony AM (A3) 12,5 Watts. There has been the option of a 500 Watts final apmlifier, which has been built only in a very small number.

Antenna tuning unit AA FK 50 L or AA FK 50 S

Power supply: two rotary converters for  receiver and  transmitter.

Mentioned in Nachrichtentechnik der Nationalen Volksarmee, Bd. 1 (pp 153-160)

Model page created by Martin Bösch. See "Data change" for further contributors.

All listed radios etc. from Funkwerk Leipzig, VEB, - vorm. Körting-Radio (Ostd.)
Here you find 154 models, 107 with images and 32 with schematics for wireless sets etc. In French: TSF for Télégraphie sans fil.